Mit o NOB, 16. del

Šestnajsti del gradiva iz knjige Mit o NOB, ki 70 let trajajoče komunistične pravljice o herojskem narodno-osvobodilnem boju proti okupatorju postavljajo na laž.

Odlomki iz knjige Mit o NOB:

Prav tako bi bil zanimiv komentar privržencev partizanstva na dejstva, da je slovenski narod utrpel precej, precej višji delež žrtev med 2. svetovno vojno kot drugi primerljivi okupirani evropski narodi, ter njihov odgovor na vprašanje, ali se je ta njihov »NOB« Slovencem splačal, glede na žrtve. Po taki javni razpravi, bi levica gotovo manj (če bi sploh še) pela hvalnice partizanstvu ter opletala z obtožbami o »kolaboraciji«.

Imeti pri nas pozitiven odnos do partizanstva in »NOB« ter negativen odnos do povojnega režima je protislovno, ker je bil ta režim rezultat zmage partizanstva in ni padel z neba leta 1945!!

Imeti do domobranstva negativno stališče zaradi sodelovanja z okupatorjem, ob hkratnem negativnem vrednotenju komunizma, je protislovno, ker so v to sodelovanje domobrance prisilili komunisti, ki so že med vojno začeli uvajati svoj totalitarni režim v obliki vzporedne oblasti in izvajali nasilje nad političnimi nasprotniki, do česar niso imeli pravice, domobranci pa so imeli pravico, da se temu nasilju in uzurpaciji oblasti uprejo, tudi v zavezništvu z okupatorjem, kar je bilo tedaj edino možno.

Tipičen primer nadaljevanja partizanskega mita tudi v postkomunističnem obdobju je uporaba kratice NOB kot sinonima za partizanski boj, kar se dogaja ne le v javnem diskurzu, marveč je navzoče tudi v šolskih učbenikih in strokovnih publikacijah.

Med partizani, ko so se pridružili partizanstvu iz domoljubja, danes pa obsojajo povojni totalitarni režim, ter med domobranci, ki so se pridružili domobranstvu iz protikomunizma, ni nobenega nasprotja.  Njihovo bojevanje na nasprotnih straneh je bila tragična posledica spleta medvojnih dogodkov zunaj vpliva teh ljudi.

Do narodne sprave ne bo moglo priti brez drugačnega pogleda na naše medvojno dogajanje od tistega, ki ga je narodu vsiljeval komunistični režim in se v bolj prefinjeni obliki vsiljuje še danes ter je zato prevladujoč v ljudski zavesti.

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !