Odlomki iz knjige Rešite se zasvojenosti s hrano, avtor veganski zdravnik dr. Neal Barnard

Več informacij o knjigi na  damjan.likar1@gmail.com ali na 041 356 093

Zelo pogosto hočemo premagati slabe navade zgolj s silo, z močjo volje: »Ne bom pojedel še enega piškota! Zmorem se upreti čokoladi! Ne bom se dotaknil ocvrtega krompirčka!« Seveda trdna volja v nekaj minutah popusti in spet ste na začetku.

Mary Ann je resnična oseba, ki je sodelovala pri naših raziskavah. Navdušeno se je vrgla v spreminjanje prehrane, o katerem boste kmalu izvedeli več, in se osvobodila dolgoletne zasužnjenosti. Še mnogi so doživeli enako izkušnjo – in lahko jo tudi vi.

Medicina v splošnem priznava mnoge nevarnosti zasvojenosti s hrano, vendar se je premišljeno in zavestno odločila, da glede tega ne bo storila ničesar. Se pravi, zdravniki domnevajo, da pacienti neradi spreminjajo prehranjevalne navade, tovarne zdravil pa so odvisne od tega.

Kadar smo osamljeni, zdolgočaseni ali v stresu, hrana postane več kot vir hranilnih snovi. Hrana postane prijateljica. Žena, katere mož se čudi, zakaj se je zredila, medtem ko je bil on na še enem podaljšanem poslovnem potovanju, mu preprosto odgovori: »Čokolada je bila tukaj. Kje pa si bil ti?«

Snovi, ki potisnejo možgansko kemijo malce predaleč v eno smer, zatem praviloma povzročijo še nihaj v nasprotno smer. Razpoloženje, ki si ga umetno izboljšamo, se nujno spet poslabša, in nazadnje se počutimo slabše kot na začetku. Torej, če se možgani ustrezno prilagodijo in pride do tega, da pričakujejo vsakodnevno poživitev zaradi sladkorja ali drugih malovrednih živil, lahko vsaj pri nekaterih ljudeh temu sledijo občutki praznine, tesnobe in potrtosti.

Ko je razmišljala o življenju brez sira, je napisala seznam vsega, čemur bi se raje odpovedala: svojemu fantu, glasbenemu stolpu, avtomobilu …

Ko se uprete zapeljivosti sira, ne le bistveno zmanjšate količino maščobe v prehrani, ampak se s tem rešite najslabše vrste maščobe. Maščoba v siru je povečini nasičena. To je tista vrsta maščobe, ki kaj hitro zviša raven holesterola in poveča tveganje za zamašitev arterij in težave s srcem.

Ko so leta 2000 anketirali 1244 odraslih, se je pokazalo, da se približno eden od štirih Američanov ne bi odpovedal mesu za en teden, čeprav bi za to dobil tisoč dolarjev…

Po znanstvenih dognanjih meso, tako kot sladkor ali čokolada, vsebuje drogam podobne snovi.

Če nadomestite rdeče meso z belim, niste dosegli ničesar. Tudi piščanec brez kože vsebuje skoraj toliko holesterola in maščobe kot običajna pusta govedina. Nekateri ljudje verjamejo, da so maščobe v ribah »zdrave«, v resnici pa od 15 do 30 odstotkov ribje maščobe ni nič drugega kot nasičena maščoba, ki maši arterije.

Novi snubec, ki prepeva pod vašim balkonom, vas praktično ne zanima, če vas v spalnici že čaka predani ljubimec. In piškot je manj mamljiv, če je vaš krvni sladkor že na optimalni ravni. Stabilna raven krvnega sladkorja pomaga, da ne podležete impulzivnemu prehranjevanju. Če izbirate živila, ki ohranjajo enakomerno raven krvnega sladkorja, bo vaš apetit pod nadzorom.

Nenavadna je misel, da je prvo pravilo hujšanja, da se mora človek izogibati dietam, se pravi, staromodnim dietam s preštevanjem kalorij. Vendar je to nedvomno najbolj zanesljiv nasvet.

Če šele začenjate z vadbo, boste hitro ugotovili, da nenavadno učinkuje na apetit. Bistveno manj si želite basanja s hrano. Hladilnik naenkrat ni več tako privlačen. Čeprav bo telo naravno težilo k nadomeščanju porabljene energije, telesna vadba izrazito preprečuje prenajedanje.

Če vi pripravljate obroke za družino, vam priporočam, da ne kuhate zdravega obroka zase in mastnega, povsem nezdravega obroka za zakonca ali otroke, samo zato, ker ga zahtevajo,vi pa še niste dovolj samozavestni, da bi pripravili zdrav obrok za vso družino.

Ko prehrano s premalo vlakninami, a z obilico sladkorja, čokolade, sira in mesa zamenjatez jedilnikom, na katerem je veliko zdrave zelenjave, sadja, stročnic in polnovrednih žit, vaša prebavila dobijo vse, kar potrebujejo za pravilno delovanje.

Ko se bomo otresli dolgoletne množične hipnoze s strani mesne in mlečne industrije, se bo plodna zemlja sprostila za druge namene. Tudi za nahranitev lačnih po svetu.

Nekatere diete vas dražijo s koščki sira, čokolade, sladkorja ali mesa. To so prav tista živila, katerih količino skušate omejiti! To pomeni recimo, da pojeste košček sira – v skladu s teorijo, da je v zmernih količinah zagotovo vse dobro. Toda že prvi grižljaj sproži izločanje opiatov in kmalu ugotovite, da vas je odneslo daleč prek »zmernosti«, prav tja, kjer ste začeli.

Naslednji razlog, zakaj je laže spremeniti prehrano v velikem slogu, kot pa šušmariti z majhnimi prilagoditvami, je ta, da eno hlepenje spodbudi drugo. Ko mastna hrana vrže hormone iz ravnovesja, ti potem stopnjujejo hlepenje po čokoladi ali sladkorju. Po drugi strani živila z vsebnostjo sladkorja povzročajo nagle dvige in padce koncentracije krvnega sladkorja ter s tem sprožajo hlepenje po drugi hrani.

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !