Slovenski rojak iz Nemčije, ki zdravi bolne hiše

Damjan Likar, http://www.zalozba-planet.si/blog/show/blogID=64

Vse več je ljudi, ki se slabo počutijo, nimajo prave volje in moči, pa v bistvu ne vedo, zakaj. Eden od glavnih razlogov je lahko zastrupljeno bivalno okolje, polno strupov, škodljivih hlapov, elektromagnetnega in radioaktivnega sevanja, prahu, hrupa in plesni. Če imamo takšne razmere v delovnem prostoru in doma v spalnici, kjer preživimo največ časa, potem so možnosti za ohranitev zdravja zelo majhne. To poudarja Stanislaus Lorenz iz Weichsa pri Münchnu, gradbeni biolog, ki se z analitiko okolja ukvarja že dobri dve desetletji. Slovenec po rodu je mednarodno priznani strokovnjak za zdravo gradnjo in vodja inštituta Bioslor ter ustanovitelj Medicinskega okoljskega svetovanja (MUB). Z Wulfom-Dietrichom Rosejem, prav tako mednarodno priznanim strokovnjakom za elektrosmog, sta v zadnjih desetih letih opravila več kot tisoč meritev v Nemčiji, Italiji, Švici, Belgiji, Avstriji in Sloveniji.

Kaj je to biologija zdrave gradnje, s katero se vi ukvarjate?

Biologija zdrave gradnje in analitika okolja je nova veja znanosti, pred 20 leti se je razvila v Nemčiji in se nato hitro razširila po vsej zahodni Evropi, Kanadi in Ameriki. Gradbena ekologija ne pomeni le uporabe naravnih materialov, temveč hkrati izraža nov, moderen in inteligenten, človeku primeren življenjski in bivanjski prostor. Jaz se poklicno ukvarjam s spoznanji, analizami, merjenji in posvetovanji o motnjah v bivalnem okolju, predvsem v stanovanjih, šolah, vrtcih, tovarnah in pisarnah. Po dolgih letih napornega in prizadevnega dela na področju analitike in medicine okolja sem s priznanimi zdravniki, inženirji, fiziki in kemiki izdelal osnovni koncept za najrazličnejše strokovne analize in sanacijo motenj bivalnega okolja. Pri tem delu, ki zahteva temeljito poznavanje medicine, fizike, kemije, biologije in geologije, se uporabljajo najnovejše sodobne elektronske merilne naprave, tako da so rezultati razumljivi vsakomur.

Zakaj vas je »zdravljenje bolnih hiš« tako navdušilo?

Ko sem bil star 35 let, sem resno zbolel. Bolele so me kosti, imel sem omotico, glavobol, nespečnost, pozabljivost, nervoza…toda zdravniki so bili nemočni. Niso znali ugotoviti kaj je vzrok mojih zdravstvenih težav. Potem sem bil na nekem seminarju na Švedskem in tam mi je nek gospod omenil, da so lahko vzrok mojih problemov premazi na lesu in elektromagnetna sevanja. Po vrnitvi v Nemčijo sem šel na temeljit zdravniški pregled, kjer so res ugotovili, da je moja kri in celotno telo zastrupljeno s hlapi in škodljivimi sevanji. Nemogoče, sem se prepričeval. Ampak vendarle sem poiskal nekoga, ki je izmeril mojo pisarno in stanovanje. V pisarni je odkril strupene pline, ki so izhlapevali iz premazov za les, s katerim so bili obloženi strop in stene. Odkril je tudi strupene pline, ki so pronicali iz lepila za talne obloge in tapete in iz tapisona, zaščitenega s posebnim sredstvom proti škodljivcem. Pohištvo je bilo polno formaldehida, zadnje stene omar polne plesni, v spalnici prava groza: elektromagnetno sevanje zaradi napačnih instalacij in slabe ozemljitve, pod posteljo kabli pod napetostjo. Pa električne varovalke, števec in še in še… Vzrok za mojo bolezen je bilo torej nezdravo delovno in bivalno okolje, v katerem sem živel pet let. Ozdravel sem šele po gradbeni in elektrobiološki sanaciji stanovanja. Ta izkušnja mi je spremenila življenje, tako da sem želel pomagati ljudem, ki imajo podobne težave.

Kaj ste storili, da so prostori postali bolj zdravi?

V svoji pisarni sem imel ogromno električnih aparatur, pod posteljo je bilo veliko kablov, faks, televizijo…Vse to smo odstranili ali pa premestili na varno razdaljo, da je bilo sevanje minimalno. Enako smo storili v spalnici, ki je najbolj pomemben prostor v hiši in naj bi bil kot oaza, kjer lahko človek obnovi energijo. Toda po mojih izkušnjah s strankami, so njihove spalnice bolj podobne džungli, v katerih imajo vse mogoče stvari, ki sevajo in izhlapevajo. Posteljnina in zavese ne smejo biti sintetične. Budilka na električni tok lahko seva do dva metra, zato bolj priporočam budilko na baterije. Zakaj je tako pomembno, da v spalnici ni sevanja? Naše telo proizvaja hormon melatonin, ki je odgovoren za spanje. Po dveh urah sevanja nam pade nivo melatonina, zato se včasih sredi noči zbujamo. Ta hormon tudi prepeči nastajanje raka.

Na kaj moramo biti posebej pozorni pri kupovanju pohištva?

Cenena pohištva imajo iverne plošče, ki so lepljene s strupenim formaldehidom, ki zelo počasi izhlapeva, tudi do dvajset let. Ko človek kupuje pohištvo, naj si zato vzame dovolj časa. Že ob prihodu v pohištveni salon, naj bo pozoren na vonj. Če mu je vonj neprijeten, je to že prvi znak, da tam prodajajo poceni pohištvo, ki vsebuje veliko formaldehida. Pri ogledu naj pohištvene elemente odpre, pomoli glavo notri in zopet preveri vonj. Zelo je pomembno naj od prodajalca zahteva certifikat, ki potrjuje, da je to pohištvo neobremenjeno s formaldehidom. Če trgovec nima certifikata in se izgovarja, potem je boljše, da zapusti prostor in išče primerno pohištvo drugje. Ključno je torej, da čimveč sprašujemo, ne smemo kar takoj kupiti. Enako je s talnimi oblogami, tapetami, ki vsebujejo lahko strupene premaze. Priporočam test: vstavite v kozarec od kumaric vzorec tapisona ali premaza in ga zaprite za štiriindvajset ur. Po enem dnevu odprite kozarec in povonjajte. Če je vonj neprijeten in povzroči celo glavobol, potem je bolje, da ne kupite teh stvari. Vedno vztrajajte pri materialih, barvah in premazih, ki veljajo za najmanj škodljive. V Sloveniji obstaja že veliko proizvodov, ki so zelo malo obremenjeni s strupenimi snovmi. Nekateri imajo znak modrega angela, ki pomeni kakovost.

Kaj bi svetovali ljudem ob gradnji hiše?

Ko se selimo, obnavljamo stanovanje ali gradimo novo hišo, se moramo zavedati predvsem tega, da mora biti dom za vso družino ne le toplo, ampak tudi varno zavetje. Ko se odločamo za lokacijo hiše, je potrebno preveriti kako pihajo vetrovi, kje je največ industrije v mestu. Kajti, če pihajo vetrovi iz severozahoda, vi pa imate parcelo na jugovzhodu, potem boste dobili „v glavo“ ves onesnažen zrak. Potem je potrebno preveriti ali niso blizu parcele daljnovodi, antene mobilne telefonije, lakirnica…Pri skiciranju hiše je potrebno upoštevati dejavnik sonca in sence. Pri sami gradnji pa je zelo pomembno kakšen material uporabljamo. Če bi tako gradili kot so naši stari očetje, bi bilo ravno prav. Najboljša je navadna glinasta opeka brez kakršnihkoli dodatkov, dobro se je pozanimati koliko je opeka radioaktivna. Ni primerno imeti v hiši preveč betona, ki ga podpira železo in to je problem. Železo namreč deluje kot antena. Sestavina ometa naj bo res samo voda, apno in pesek, brez dodatnih umetnih primesi. Apno dezinficira tudi steno pred plesnimi.

Kakšno pa je vaše mnenje o lesenih hišah?

Lesena hiša je najbolj idealna za bivanje. Les je najboljši material, če ostane naraven. Danes na žalost les škropijo z vsemi mogočimi strupi in kemikalijami, da ga zaščitijo pred škodljivci, potem pa ga še enkrat impregnirajo. Na Gorenjskem imate precej kvalitetnega lesa. V njej ne rabimo betona, železa, premazov, ima optimalno klimo s petdeset odstotki vlage.

Kaj pa lahko storijo ljudje, ki že imajo zgrajeno hišo?

Pri hišah, starih več kot dvajset let, ni tako velik problem, kajti tam so že strupeni premazi izhlapeli. Treba je pomisliti ali ima kdo v družini zdravstvene probleme, predvsem z astmo, težave z dihanjem, nespečnost, glavobol…Če so ti bolezenski znaki prisotni, potem obstaja možnost, da je vzrok v nezdravem bivalnem okolju. Potrebno bi bilo poklicati analitika okolja in načrtno analizirati določene snovi. Če je zdravstveno stanje vseh članov v redu, potem ni vzroka za preplah.

Kako pa je s plesnijo v stanovanjih?

Plesen je eden največjih človekovih sovražnikov, posebej je škodljiva za otroke, ki jim povzroča težave z dihali. Poznamo vidno in nevidno plesen. Nekateri priporočajo zatiranje plesni s strupom, vendar to je le začasna rešitev oziroma reševanje posledic. Podobno kot bi jemali antibiotike, ki prav tako ne odstranjujejo vzrokov. Ugotoviti moramo zakaj se pojavi plesen. Glavni vzrok je vlaga, ker ljudje premalo zračijo prostore. Dva odrasla človeka samo ponoči med spanjem izdihata tudi do pet litrov tekočine. Če prostor ne zračimo, se tekočina kondenzira na mrzlih stenah in tako nastane plesen. Zračenje ne pomeni, da samo malo odpremo okno, ampak je potrebno napraviti prepih. Plesen se pojavi tudi zaradi neustreznih premazov, ki onemogočajo, da bi prostori „dihali“. Najslabše je, če na stene nalepimo kakšne vinil tapete. Če že pride do plesni, jo lahko dezinficiramo z apnom. To je najbolj naraven premaz. Enako učinkovita proti plesni sta tudi kis in alkohol.

Vi se ukvarjate tudi z elektromagnetnim sevanje v prostorih. Kaj je vzrok tega sevanja?

Elektromagnetno sevanje nastaja tam, kjer je transport električnega toka. To so daljnovodi, podzemni dovodi v hišo in vsi kabli, ki so speljani po hiši. Če vključimo močan štedilnik ali bojler, več je električnega toka in več električnega sevanja. V Nemčiji je nek otrok celo umrl, ker je spal točno za velikim bojlerjem. Dobro je poskrbeti, da sta dovod do hiše in omarica z varovalkami stran od spalnih in bivalnih prostorov. V spalnicah ne sme biti preveč električnih aparatur. Elektromagnetno sevanje se zelo hitro zmanša z oddaljenostjo. Vsi ti električni aparati sevajo največ do dva metra.

Ali zid kaj zmanjšuje sevanje?

Zid, debeline dveh decimetrov, sevanja nič ne zmanjšuje. Veliko ljudi ne ve, da televizija ne seva samo naprej do treh metrov, ampak tudi nazaj. Če je za zidom v drugem prostoru otroška soba, in če mi pozno v noč gledamo televizijo, potem lahko otrok ne bo mogel spati ali se bo jokal. Če hujše je, če stanujemo v večstanovanjski hiši in nam takšne probleme povzroča sosed (smeh). Zato je dobro, da se tudi s sosedi dogovorimo glede lokacije televizije. Problem pri televiziji je tudi to, da ga praviloma ugasnemo samo z daljinskim upravljalcem, vendar takrat naprava še vedno seva, toda z zmanjšano močjo. Tudi električni tok uporablja. V Nemčiji so ugotovili, da vsi videorekorderji, računalniki in televizorji, ki so vključeni na “stand by”, potrošijo letno ravno toliko električnega toka kot mesto Berlin s skoraj štirimi milijoni ljudi. S tem, ko popolnoma izklopimo aparature, delamo uslugo ljudem, ki živijo blizu daljnovodov. Kajti šibkejši je električni tok v žicah, manjše je sevanje. Nekateri ljudje pa ponoči izklopijo tudi varovalke oziroma avtomatska izklopna stikala za spalne prostore. Ugotovili so, da so zjutraj bolj spočiti in sveži.

Se lahko naučimo zaznavati sevanje?

Obstaja metoda s pulzom. Najprej si izmerimo pulz. Potem se usedimo k bojlerju, električnemu štedilniku oziroma kakšnemu drugemu izviru elektromagnetnega sevanja. Nato si ponovno izmerimo pulz in ugotovili bomo, da je število udarcev srca na minuto naraslo. Sicer pa je zelo očiten znak sevanja, če se začnemo v postelji potiti.

Na kaj je potrebno paziti pri opremi kuhinje?

Včasih pri strankah vidim v kuhinji tudi po deset električnih aparatov, ki so povrhu še vsi priklopljeni. Nekatere gospodinje zaradi tako močnega sevanja iz vseh vogalov kuhinje, lahko celo omedlijo. Priporočam, da vse aparate po uporabi izklopite in jih spravite na primerno razdaljo. Nešteto študij je bilo opravljenih, ki so dokazale škodljivost mikrovalovnih pečic, zato jih močno odsvetujem. Posebej so nevarne za otroke.

Pri sevanju je potrebno omeniti tudi mobilne telefone. Koliko so res škodljivi?

Mobilni telefoni so nekaj čudovitega, saj človek lahko vsepovsod komunicira z ljudmi. Toda žal nam pri nakupu nihče ne pove, da so lahko prenosni telefoni tudi nevarni za naše zdravje.Te naprave so predvsem škodljive za tiste, ki imajo že težave z zdravjem. Mobilni telefon deluje podobno kot mikrovalovna pečica. Če se z njim predolgo časa pogovarjamo, lahko segreje naše notranje uho in očesno mreno ter negativno vpliva na živčni sistem v možganih.

Toda zakaj so dognanja o škodljivosti sevanja mobilnih telefonov in ostalih električnih aparatur tako nasprotujoča?

Dosedanje raziskave na tem področju se znatno razlikujejo, najbolj prav pri povezavi z zdravjem ljudi, nekatere si celo povsem nasprotujejo. Treba je upoštevati, da jih naročajo po eni strani operaterji mobilne telefonije, po drugi državne službe, nekaj pa jih opravljajo neodvisne organizacije. Včasih se zdi, da so izsledki precej odvisni od tega, kdo jih plača.

Toda kljub temu je dovolj dokazov, da je sevanje škodljivo, zato Ministrstvo za zdravje v Anglji že priporoča mladoletnikom do 16.leta, naj ne uporabljajo mobilnega telefona.

Priporočljivo je, da pri telefoniranju uporabljamo slušalke, kajti v tem primeru imamo telefon vsaj pol metra stran od glave in srca. Mobilni telefoni imajo različna sevanja, zato je dobro, da kupimo tistega z najmanjšim SAR sevanjem - 0.5 watov na kilogram.

Kako pa je z baznimi postajami?

Pred leti sva z Rosejem v Sloveniji obiskala štirinajst lokacij z baznimi postajami, kamor so naju poklicali krajani. Tri so bile po najini presoji zelo kritične, nekaj jih je takih, kjer bi postavitev naprav nekoliko višje znatno zmanjšala izpostavljenost ljudi sevanju. Ni sleherna bazna antena mobilne telefonije ali radijski oddajnik povzročitelj bolezni, a hkrati drži, da bodo natančnejši biološki učinki neionizirajočih elektomagnetnih sevanj visokih frekvenc, ki nastajajo okoli njih, znani šele čez nekaj let. Na podlagi 1500 meritev smo opazili, da je med ljudmi, ki živijo blizu izvorov mikrovalov, več takih, ki jih pestijo nespečnost, migrene, zvišan krvni tlak, motnje srčnega ritma, več težav imajo s koncentracijo in so kar naprej utrujeni. Po deset- do petnajstletni izpostavljenosti lahko povzročajo rakasta obolenja, levkemijo, možganske tumorje. Vse posledice pa nikakor še niso znane. Obstajajo že stekla, ki ne prepuščajo toliko sevanja iz okolja, in zavese, ki popolnoma nevtralizirajo sevanje.

Kaj pa klimatske naprave?

Poletja so postala že neznosno vroča in mnogo ljudi si je že omislilo takšno pomoč. Klimatska naprava, kot hladilnik ali zmrzovalnik, porabi zelo veliko električne energije. Ima filtre, v katerih se zaradi vlage zbirajo mikroorganizmi, bakterije, plesni. Pri delovanju klimatska naprava z ventilatorjem ne pošilja v prostor samo hladnega zraka, pač pa tudi te plesni, zato je znano, da je v takšnih prostorih zelo veliko ljudi bolnih. Kjer klimatske naprave dobro čistijo, je manj problemov z zdravjem.

Vir: revija Aura

Orodja

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !