Cene Griljc: S presno hrano imam ogromno energije in tudi očal več ne potrebujem

Damjan Likar, http://www.zalozba-planet.si/blog/show/blogID=61

Skoraj 80 letni Cene Griljc iz Kamnika, upokojeni gorski reševalec, alpinist, član številnih odprav v Himalajo, Kavkaz, Ande, Alpe, osvojil je Mt. Mcinlley, najvišjo goro v Severni Ameriki. Prvi Slovenec, ki je naslikal vseh štirinajst osemtisočakov in njegove razstave so posvečene vsem slovenskim junakom Himalaje, tudi tistim, ki so žal ostali v večnem snegu in ledu. Kljub dobrim sedmim križem ima še vedno ogromno energije za plezanje po gorah in za ostale aktivnosti. Pravi, da je skrivnost njegove vitalnosti in mladosti v presni prehrani.

Presna hrana zagotavlja vrhunsko zdravje

Cene je bil celo življenje sorazmerno zdrav, tudi zaradi svojega poklica in ljubezni do gora. Toda pred leti je žena Marijana začela domov nositi knjige o presni hrani, ki jih je dobila na predavanju društva Preporod (Hočeš biti zdrav? Proč s kuhinjskim loncem?, Živeti brez bolezni, Kako dočakati sto let…). Rekla mu je, da je ta prehrana najboljša za naše telo in da bo odslej jedla samo še surovo hrano. Tudi njega je vzpodbudila, da je začel jesti velike količine sadja. »Ugotovil sem, da se fantastično počutim. Toda še vedno sem imel pomisleke ali lahko ta hrana daje dovolj energije tudi za dolgotrajne telesne napore. Opravil sem test. Šel sem v hribe in cel dan užival samo presno hrano. Brez težav in z izjemno lahkoto sem zmogel vse napore. Čez nekaj časa sem naredil obratni test. Preden sem se podal na turno smuko, sem pojedel ocvrto jajce in spil mleko. Tisti dan sem se v hribih počutil kot pokvarjena »mašina«. Bil sem povsem brez energije in takrat sem ugotovil, da ta hrana res ni primerna za človeka,« se Cene spominja ključnega trenutka, po katerem se je trdno odločil, da bo postal presnojedec. Ženi je danes zelo hvaležen, da ga je »porinila« v ta čudovit slog prehranjevanja, ki po njegovih besedah zagotavlja vrhunsko zdravje. Čeprav je star že skoraj osemdeset let, brez težav premaguje hude napore v gorah. Pred leti je osvojil najvišjo turško goro Ararat (5165 metrov) in nekateri soplezalci so ga spraševali odkod mu toliko energije. »Jaz sem dnevno opravil dva tisoč višinskih metrov, oni pa tisoč. Počutil sem se zelo lahkotno. Kolegi mi večkrat rečejo, da lahko držim tempo z besedami: »Kar pojdi naprej, samo da ne boš preveč bezljal!«, je Cene pripovedoval o izkušnjah v hribih.

Presna hrana vpliva tudi na boljše spolno življenje

Cene je po prehodu na presno hrano doživel mnoge pozitivne spremembe. »Včasih sem imel pogoste prehlade in nahode. Toda odkar sem s presno hrano očistil telo, teh zdravstvenih težav nimam niti pozimi. Vrsto let sem nosil kosmodisk zaradi težav s hrbtenico, na kateri so me pred skoraj tridesetimi leti operirali. Poleg presne hrane mi je pomagala k ozdravitvi hrbtenice tudi redna jutranja telovadba za celo telo (tibetanske in razgibalne vaje..). Sedaj tudi ne potrebujem več očal, kajti presna hrana in vaje za očesne mišice so mi zelo izboljšale vid. Včasih sem namreč imel hudo kratkovidnost,« je dejal sogovornik, ki je s presno hrano pridobil tudi več fizične moči. Z motorno žago brez težav podira in potem razsekava debele borovce. Njegova izkušnja je, da presna hrana močno vpliva tudi na popolno človeško telo. »Polepša se izgled, koža postane bolj gladka in se pomladi. Presna hrana izboljša tudi spolno življenje,« se nasmehne Cene.

Kaj je skrivnost blagodejnih učinkov presne hrane?

Cene je prepričan, da se je s to hrano človek prvotno prehranjeval, dokler ni iznašel ognja in začel loviti živali. »To je najboljša in edina primerna hrana za človeka zato, ker je to živa hrana. Ker ni bila uničena v procesu kuhanja in pečenja. Človek je edino živo bitje na tem svetu, ki je tako »pameten«, da hrano pred zaužitjem uniči. Potrebno je vedeti, da s kuhanjem in pečenjem uničimo kar 85% vseh hranilnih snovi. Dejansko je to mrtva hrana, ki samo obremenjuje naše telo in dolgoročno vodi do številnih bolezni in predvsem do predčasne smrti. Tudi kuhana in pečena zelenjava je mrtva hrana,« je dejal Cene ter ob tem dodal, da ima presna prehrana idealno razmerje vseh vitalnih snovi, ki jih potrebuje telo. Tudi soli. Zato naj ne bi potrebovali dodatne soli. »Pred dvajsetimi leti sem imel povečan krvni pritisk in odločil sem se, da preneham jesti sol. Odklonil sem tablete in po treh tednih šel na pregled. Krvni pritisk je bil normalen in zdravnica je komaj verjela,« pravi Cene, ki verjame, da človek, ki uživa presno prehrano, skoraj ne potrebuje zdravnika. Razen v primeru poškodb. Njegov nasvet vsem ljudem je, naj ne iščejo zdravja v tabletah, pač pa na zelenjavnem vrtu in sadovnjaku.

Vir: revija Naša žena

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !