S postom pozdravil za uradno medicino neozdravljivo bolezen

Damjan Likar, http://www.zalozba-planet.si/blog/show/blogID=57

Simon Štelcer, enaintridesetletni akademski glasbenik profesor trobente iz Ruš, je pred leti hudo zbolel na črevesju, za t.i. Crohnovo bolezen. Uradna medicina ni poznala rešitve za njegovo težavo, vendar se ni mogel sprijazniti z dejstvom, da bi moral jesti zdravila do konca življenja in se zaradi njih tako zelo slabo počutiti. Tako je začel iskati pomoč v alternativni medicini. Vedno več poti in knjig ga je vedno znova vodilo k postu in presni hrani. Tako je spoznal Zavod Preporod, se udeležil njihovega skupinskega postenja in po treh tednih uživanja zgolj sadnih sokov in zelenjavnih prevretkov je bil Simon zdrav.

Ali lahko razložite kaj je to Crohnova bolezen?

Crohnova bolezen ali regionalni enteritis spada med kronično vnetne črevesne bolezni, kar povzroča konstantno ponavljajoče trebušne krče in diarejo; najpogosteje se pojavlja na spodnjem delu tankega črevesa, pojavlja pa se tudi na debelem črevesu, najprej v zadnjiku in na koži, ki ga obkroža, sicer pa lahko bolezen zajema celotno področje prebavnega trakta, torej od ust do zadnjika. Uradna medicina vzroka Crohnove bolezni še ni odkrila. Številne raziskave za vzrok navajajo disfunkcijo imunskega sistema, genetske okvare, okužbe in prehrano. Znaki Chronove bolezni so kronična, velikokrat krvava driska, bolečine v trebuhu, izguba apetita, hujšanje, povišana telesna temperatura. Pojavi se lahko nabuhlost v spodnjem desnem delu trebuha, ki jo spremlja vnetje z bolečinami. Pogosti so zapleti pri vnetju, kamor sodijo nenormalne povezave (fistule), ognojki (abscesi) in zapore črevesa. Težave nastanejo tudi zaradi slabe absorbcije, kar se kaže v podhranjenosti in kronični oslabelosti, upočasnjeni rasti pri otrocih, anemijah in pomanjkanju vitaminov ter mineralov. Bolnik lahko sočasno trpi zaradi vnetja sklepov, vnetja beločnic, ustnih razjed in kožnih razjed, v katerih je gnoj.
Značilen je dosmrtni potek z akutnimi izbruhi in vmesnimi izboljšanji. Vnetje se rado ponavlja na istem predelu črevesa, po odstranitvi pa se običajno razširi na druge predele. Crohnova bolezen poveča tveganje za nastanek raka na prebavilih. Za uradno medicino
Crohnova bolezen ni ozdravljiva, številni načini zdravljenja s protivnetnimi zdravili, kortikosteroidi, imunosupresivi in antibiotik samo pomagajo zmanjšati vnetja in olajšati bolnikovo življenje. Osnovni namen je, prekiniti izbruhe in vzdrževati mirno obdobje.

Kako je bolezen vplivala na vaše življenje? Ali niste mogli normalno opravljati vseh funkcij?

Simptomi Chronove bolezni, s katerimi sem se dnevno soočal, so bili; črevesni krči, krvava diareja, slabo počutje in večna utrujenost. Po poklicu sem akademski glasbenik profesor trobente, kar pomeni, da poleg tega, da poučujem trobento, igram tudi v številnih zasedbah in orkestrih ter vadim od 2 do 4 ure na dan. Seveda je Chronovo bolezen zelo vplivala na moje življenje. Vedno manj sem vadil, saj sem zelo veliko spal, prav tako mi je bilo zelo naporno igranje trobente in tudi poučevanje. Včasih sem komaj čakal, da se dan zaključi. Ob jemanju zdravil (9 tablet Salofalka in 3 tablete Budenofalka na dan) se nisem bil sposoben igrati ali sprehajati z otrokom ali pomagati pri vsakodnevnih hišnih opravilih, saj sem bil zelo utrujen.

Kaj je bilo napačno v vašem načinu življenja, da ste zboleli na črevesju?

Vse je bilo napačno in tudi sam način življenja. Nisem se zdravo prehranjeval, zelo pogosto sem posegel po hitro pripravljeni hrani v restavracijah. Dnevno sem jedel meso. V bistvu si obroka brez mesa nisem znal predstavljati. Moj dan se je začel na tešče s kavo in cigareti. Ta ritual sem večkrat na dan ponovil. O gibanju nisem razmišljal, večino časa sem preživel v zaprtih prostorih in sede.

Zakaj ste izgubili upanje v uradno medicino in iskali druge načine zdravljenja?

Ne morem reči, da sem izgubil upanje v uradno medicino, saj upanja sploh ni bilo, kajti za uradno medicino je Chronova bolezen neozdravljiva, kar so mi številni zdravniki dali jasno vedeti. Prav tako ne menim, da uradna medicina ni potrebna, še zdaleč ne. Mislim, da dosega zelo dobre rezultate na področju urgentne medicine in številnih drugih področjih, kjer je nujno potrebna. Menim pa, da uradna medicina daje prevelik poudarek farmaciji in premajhen zdravemu načinu življenja. Jaz se preprosto nisem želel sprijazniti s tem, da bom do konca življenja bolan. In tako sem začel iskati druge načine zdravljenja. Bil sem na homeopatskem zdravljenju in pri bioenergetiku, poskusil sem številne metode. Vse so moje stanje izboljšale, vendar pa niso čisto odpravile bolezni. In ne glede na to, kar sem poskusil, kar sem prebral preko spleta in v knjigah, med drugim sem posegal tudi po tuji literaturi in študijah, sem vedno znova naletel na dejstvo, da sta rešitev za vse bolezni post in presna hrana. Seveda, si takrat o uživanju surovega sadja in zelenjave si sploh nisem upal pomisliti, danes pa je to moja vsakdanja hrana. Vendar sem kmalu po postavitvi diagnoze (leta 2007) iz prehrane črtal meso. Še tisti dan pa sem prenehal s kajenjem in pitjem kave.

Kako to, da ste se odločili za postenje?

Kot pravim, me je vedno več poti in knjig vedno znova vodilo k postu in presni hrani. Tako sem se odločil za skupinsko postenje. Seveda sem se na post tudi pripravljal, tako da sem jedel vedno več presne hrane. Ko smo prvi dan posta udeleženci sedeli pri sadni večerji, nam je Marjan Videnšek vse lepo razložil in vse se mi je zdelo izredno logično ter smiselno. Najprej post, potem pa sveža rastlinska (sadna, zelenjavna) prehrana, gibanje na svežem zraku in pozitivno mišljenje. To je to, sem pomislil in tako se je post začel. Prvi dan posta sem imel občutek slabosti in utrujenosti, ki pa je kasneje izginil. Že tretji dan posta so tudi krči in krvavitve popolnoma izginili. Do konca posta sem se dobro počutil. Po desetdnevnem skupinskem postenju, sem post podaljšal še za 11 dni. In še 21 dan sem izločal trdne kose blata.

Vam je post pomagal premagati bolezen? Kakšni so bili izvidi po postenju?

Zagotovo in ne samo to, pomagal mi je spremeniti način življenja. Po postu sem začel jesti surovo hrano; sadne kašice, zelene smoothije, sveže sokove. Po mescu dni presnega prehranjevanja so se ponovno pojavile krvavitve, ki so kasneje postopoma izginile. Zgleda, da se je moralo črevo še do konca očistiti. Prve mesece sem bil izredno slaboten, ampak sem se vseeno ukvarjal z rekreacijo in tako je moje počutje postajalo vse boljše in boljše. Takoj po postu nisem odšel na pregled. Prvi pregled sem opravil po 5 mesecih, ko sem odšel na pregled v Ambulanto za bioresonanco, kjer je zdravnica po pregledu ugotovila, da nimam več nobenih znakov Chronove bolezni in v mojem telesu ni bilo zaznati nikakršnih parazitov. Prav tako nisem imel več bakterije Helicobacter pylori, ki si je nisem mogel pozdraviti z nobeno izmed kombinacij zdravil, ki jo pozna uradna medicina, pa sem poskusil prav vse. Moj imunski sistem je bil odličen. Je pa ugotovila določene alergije na prehrano, kot so citrusi in špinača, ki pa so jih terapije bioresonance uspešno odpravile.

Zakaj je postenje tako učinkovito? Kakšni procesi se takrat dogajajo v telesu, da bolezenski znaki izginejo?

V času posta se telo pospešeno razstruplja oz. izloča iz telesa vse strupe, ki so se z leti tam nabrali. Postenje je učinkovito ravno zato, ker v času posta v telo ne vnašamo trde hrane in s tem telo ne porabi energijo za prebavljanje hrane, ampak za samozdravljenje.

Ste po ozdravitvi obiskali vašega osebnega zdravnika? Kaj je rekel?

Po 8 mesecih presnega prehranjevanja sem odšel na pregled k osebnemu zdravniku, ki me je napotil v laboratorij na pregled krvi. Moja krvna slika je bila tako dobra, da mi je osebni zdravnik po telefonu dejal, da bi si vsakdo želel imeti takšno kri. Pred postom sem imel železa v krvi 1,7 umol/L. Kljub tabletam se vrednost železa v krvi ni dvignila. Po osmih mesecih je ta vrednost 8 umol/L, pa nisem pojedel niti ene tablete.

Kako pomembno za naše zdravje je zdravo črevo? Terapevti, ki izvajajo globinsko čiščenje črevesja, pravijo, da je ta del telesa ključen za naše zdravje.

Vse bolezni se skrivajo v črevesju, zato je za vse zdrave ljudi, ki nimajo bolezni na črevesju, priporočljivi, da opravijo kolonik. Za bolnike s črevesnimi boleznimi pa kolonik ni priporočljiv, zato ga jaz nisem opravil. Najbolj učinkovito pa črevo čisti presna sadna prehrana.

Nekateri pravijo, da tudi presna hrana dobrodejno vpliva na zdravje. Kakšne so vaše izkušnje?

Presna hrana je ključ do zdravja, seveda ob gibanju na svežem zraku in pozitivnem mišljenju. Gre za celoten paket zdravega načina življenja: polnovredna hrana, večinoma presna prehrana, vsakodnevno gibanje na svežem zraku, izogibanje stresu, kolikor se da, pozitivno mišljenje in uživanje v življenju. To so dejavniki, ki dobrodejno vpliva na zdravje.

Ste po ozdravitvi opustili kakšne slabe navade, ki so vam povzročile bolezen?

Mojih slabih navad ni več. Počutim se kot, da sem se ponovno rodil. Danes sem popolnoma zdrav in pretečem vsak dan 10 km ter se prehranjujem izključno s presno prehrano. Manj spim. Več časa posvečam družini, še posebej sinu. Zagotovo je moja sopotnica zelo zadovoljna, ko imam toliko energije, da še doma marsikaj postorim. Prav tako z večjim veseljem poučujem, kar se pozna tudi pri igranju mojih učencev in tudi sam veliko vadim. V bistvu živim zelo kvalitetno zdravo in zelo srečno življenje.

Vir: glasilo Preporod, številka 75, izvorni vir: revija 7dni

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !