Papež Gregor VII.: vsi vladarji so podrejeni papežu

Prvi del članka z naslovom: Nekaj fragmentov iz življenja cerkve

Katoliška cerkev je najstarejša državna tvorba na svetu, saj je stara slabih 2.000 let. Do današnjih dni se je obdržala samo zaradi svojega nasilnega in krvavega karakterja, ki z Jezusom, Kristusom, katerega namestnik na Zemlji naj bi bil papež, nima nič skupnega. Cerkveno življenje je bilo in je zelo pestro, predvsem pa nasilno in krvavo.

Državni in verski poglavar istočasno

Sveti sedež je osrednja oblast katoliške cerkve in je poseben subjekt mednarodnega prava. Posvetna država, torej Vatikan, je bila ustanovljena samo zato, da so se ustvarili pogoji za neodvisno „posvetno“ delovanje svetega sedeža, za papeško misioniranje s pomočjo klasične države. Papež tako na mednarodni sceni nastopa kot državni voditelj in iz te priviligirane pozicije lahko lažje uresničuje svoje „verske“ cilje. Zato se postavi vprašanje, ali ne gre v bistvu za zlorabo instituta države? Na vrhu cerkvene hierarhije je papež, ki ni samo posvetni absolutni vladar, temveč tudi verski in ima oblast ne le nad vesoljno cerkvijo, temveč ima prvenstvo redne oblasti tudi nad vsemi delnimi cerkvami. Kdor povabi papeža kot državnega poglavarja, ga povabi tudi kot cerkvenega vodjo, kdor gre k njemu na obisk, gre tudi k verskemu voditelju. Verski nauk je torej tudi državni nauk.

Martin Luther: papež je živ hudič

Zanimivo mnenje o papežu ima Martin Luther. Rekel je, da je papež maskiran in živ hudič ter antikrist. Če je papež hudič, potem je tudi cerkev hudičeva, kardinali, škofje … pa hudičevi pomočniki. To je logičen zaključek Luthrove oznake papeža. Papeža kot antikrista so označili tudi drugi reformatorji takratnega in kasnejšega časa, mnogi pa ga kot takšnega označujejo tudi danes. Naslednik Calvina, teolog Turrentin je zbral 50 razlogov, večinoma vzetih iz biblije, da je papež antikrist. Luther je rekel tudi, da papeštvo obstoji iz laži. Papež Pavel VI. je imel avtomobil Mercedes 600, vozilo za državnike in vplivne ljudi. Ali se je po Luthru v tem vozilu vozil sam hudič? Eden največjih poznavalcev katoliške cerkve prof. dr. Hubertus Mynarek je papeže označil za največje lopove svetovne zgodovine.

Papež Gregor VII.: vsi vladarji so podrejeni papežu

V novembru 2011 se je papežu prišel pokloniti predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, pri njem se je zadržal dvajset minut. Politiki stalno hodijo v Vatikan in se priklanjajo papežu, s čimer priznavajo njegovo prvenstvo. Tako sprejemajo ukaz papeža Gregorja VII. „Dictatus Papae“, s katerim je utemeljil nadrejenost papeža vsem drugim vladarjem na svetu. Priznavajo prvenstvo nekomu, ki je na čelu nedemokratičnega in totalitarnega sistema, ki je povzročal in še povzroča zlo. To pove tudi marsikaj o njih!

Papežu pa so po cerkvenem nauku podrejeni seveda tudi vsi drugi ljudje. Biti član katoliške cerkve oz. podvržen papežu je neobhodno potrebno za zveličanje in izognitev večnemu peklu, pravi bula „Unam Sanctam“ papeža Bonifaca VIII. iz leta 1302. Kdor se zoper odločitev papeža pritoži na vesoljni cerkveni zbor ali na škofovski zbor, se kaznuje s cenzuro.

Vlado Began

Vir: časopis Razmisli, številka 14

Izdajatelj: Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve, www.zrtve-cerkve.org

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !